20 April 2011

Selamat Hari Jadi Abang

Selamat Hari Lahir Chenta Hatiku..

6 April 2011

Trip Bandung - Jakarta 2011 (Part 5)

Hari ketiga di Jakarta
HOTEL ASTON MARINA, JAKARTA
Seawal pagi kami bertolak ke Jakarta pula. Tidur semalam di Hotel Aston Marina, Jakarta. Seperti d Bandung, Hotel Aston Marina Jakarta juga mempunyai facility yang bagus dan selesa. Sesuai dengan 4 bintangnya.
Dihadapan Hotel Aston Marina sambil menunggu pak supir jemput untuk makan malam :)
Bergambar kenangan dengan pak supir kami. Yang misai melentik tu..Pak Ikin dan yang kecil molek tu Pak David. 
RESTORAN BANDAR D'JAKARTA, ANCHOL
Tak sangka di kota Jakarta punya laut. Patutlah Jakarta panas. Masa ke Jakarta 2010 dulu, aku tak sempat singgah bandar Anchol ni...tak sempat pun. 
Kali ini kami memilih hidangan laut pulak. Berlatar belakangkan laut Anchol, memang tenang makan di Bandar D'Jakarta.Inilah dia Restoran Bandar D'Jakarta. Malam-malam kat sini memang happening. Lokasinya di Ancol. Taman tema permainan ala-ala cam Sunway Lagoon. Boleh lepak-lepak tepi laut sambil makan ambil tengok bot lalu lalang. Makanan kat sini memang mantap. Freshie lagi..Harga pun boleh tahan jugak..
hambek!!melantak sampai pengsan...nasib baik tekak saya sakit dan saya jugak bukan jenis orang yang kuat makan...jadi..tidaklah rasa ralat sangat tak dapat rasa semua makanan kat situ..
After makan-makan...tak tau mau buat apa kami terus pulang Hotel. Tapi yang pompuan jek..yang lelaki ada agenda mereka sendirilah...hehehehe...
Esoknya, sebelum pulang..kami sempat suruh hantar ke Mangga 2. Tapi sebab masa 2 jam diberi sebelum kami terus ke airport Jakarta...gambar tak sempat nak amik sebab kecepatan waktu.
Selamat tinggal Bandung & Jakarta. Pasti saya ke sana lagi nanti...
p/s : buat bosses, terima kasih daun keladi sebab sudi bawak kami jenjalan. Next year nak pi Beijing tau. Nak rasa winter pulak :) 

5 April 2011

Terima Kasih Tuhan

Terima kasih Tuhan. Kerana dengan izinMu..
Marlini Binti Matusan masih bernafas di muka bumiMu ini. 
Semoga segala doa-doaku bakal dimakbulkan olehMu.

5.4.79 - 5.4.11

4 April 2011

Trip Bandung - Jakarta 2011 (Part 4)

Salam sore Ibu-Ibu..Bapak-Bapak....
KAMPUNG DAUN
Kampung Daun merupakan kawasan peranginan dan tempat makan. Memang cuaca di Kampung Daun agak sejuk lebih-lebih di waktu malam. Kali kedua aku ke situ. Tapi kali ini, kami nak cuba masakan di situ pulak. Perjalanan dari Hotel Aston Braga ke Kampung Daun makan masa 1 jam lebih kurang. Disebabkan hujan dan keadaan jalan yang jam...lama jugaklah nak sampai. Perut pun dah naik lapar.
Terdapat air terjun di Kampung Daun ini. Memang panaroma waktu malam sangat best! Dengan bunyian air terjun, sambi makan memang superb! Rindu Malaysia...tertiba...
Budak paling banyak order makanan...kekekekeke...

Korang boleh pilih pondok-pondok makan yang ada di Kampung Daun tersebut. Memandangkan hujan renyai-renyai menyambut kedatangan kami, kami pilih di kawasan bawah je...  
Makanan di Kampung Daun jugak sangat superb terutama Gurame Bakar dan Nasi Goreng Kampung Daun. Mesti cuba! 
p/s : Kalau korang ke kota Bandung..jangan lupa singgah makan malam di Kampung Daun. Makanannya menjanjikan kesedapan yang sukar dilupakan. Memang perjalanannya agak jauh tapi berbaloi-baloi sambil menikmati panaroma dan cuaca yang cantik dan dingin.

3 April 2011

Trip Bandung - Jakarta 2011 (Part 3)

TOKO 3
Kami dibawa ke Toko 3. Toko 3 dikenali syurga seluar jeans berjenama dengan kualiti yang ngetop. Harga ada murah dan ada yang mahal. 
Aku beli jeans untuk Encik Suami jek. Untuk diri sendiri tak cukup budget. Harga dari 160,000 rupiah ke 300,000 rupiah (RM60-100). Lebih mahal juga ada...
RUMAH MODE
Rumah Mode juga salah satu factory outlet yang terkenal di Bandung. Rugi sapa tak singgah. Banyak baju berjenama disini :) Aku suka kalau ke sini. Tak besar sangat. Selesa nak jalan sebab setingkat jek..
RESTORAN PADANG SEDERHANA
Penat shopping, perut sudah lapar. Encik Helmi ajak makan makanan padang. Tak jauh dari Rumah Mode, terdapat satu Restoran Masakan Padang.

Ternyata tekak aku masih belum dapat menerima masakan Padang di Bandung. Aku lebih sukakan nasi padang depan Sogo tuuu...

2 April 2011

Trip Bandung - Jakarta 2011 (Part 2)

Hari kedua di Bandung.
Bandung dikenali kota membeli produk-produk berjenama dan berkualiti tinggi. Selain itu, Bandung jugak terkenal dengan factory outlet. 
PASAR BARU
Seperti dijanji oleh bos kami semalam, kami ke Pasar Baru sekali lagi. Sambung yang semalam tak habis shopping. Saya dah cakap ngan dorang ni..kalau ke Pasar Baru 1 hari belum tentu cukup..bukan sebab nak shopping sakan..tapi sebab keadaan kedai yang terlalu banyak pilihan. Dan sering lupa jalan balik sebab jalan berbelit...hehehehe...
Saya jadi tukang tunjuk arah. Tukang pilih kain. Tukang pilih telekung. Tukang tawar menawar. Maklumlah dah ada pengalaman. Tapi seronok...geng-geng saya semua sporting. Kami cuma diberi masa 2 jam je untuk membeli belah di Pasar Baru. Macam lipas kudunglah kami bershopping.
FACTORY OUTLET
Kami ke Jalan Dago dan Jalan Riau. Terdapat berbagai jenis factory outlet di sana. Larat dengan tak larat jek nak jalan......
Pak Ikin memperkenalkan sahabatnya yang menjual souvier. Kak Wani borong habis. Saya macam biasa..possing jek lebih..huhuhu...
Awas! Anda bisa dihiburkan oleh pengamin kecil. Sangat kasihan. Kecik-kecik dah kena jadi pengamin. Tapi itu bukan benda asing kat sana. Kalau kita kat sana perasaan insaf sangat..bayangkan anak-anak kita jadi pengamin..dorang sanggup buat keje apa jek demi sesuap nasi. Tapi perlu diingatkan...kalau nak bagi duit..kena bagi sorok-sorok..sebab nanti ada yang lain kerumuni anda..macam yang berlaku pada bos saya Encik Omar. Siap berpaut kat kaki lagi...huhuhuhu...

1 April 2011

Trip Bandung - Jakarta 2011 (Part 1)

Salam semua....
Cam yang korang tau...minggu lepas 25-28 Mac 2011, department aku buat rombongan ke Bandung-Jakarta. Apsal department? Apsal bukan opis? Sangat kontroversi! Aku tau ada kata-kata belakang yang kurang enak didengar tapi lumrah manusia. Mereka berhak berkata apa sahaja. 
Sangat baik hati Big Bos department aku yang sudi menaja segala perbelanjaan kami disana. Cuma bawak duit belanjer jer. Semoga dimurahkan rezekinya lagi. Tahun depan request kami nak ke Beijing pulak! Jom!saya cerita tentang percutian aku dan teman-teman sebelum aku menjadi lebih pemalas dan pelupa.Ahaks!

Lapangan Terbang Soekarno-Hatt, Jakarta
Kami tiba di Lapangan Terbang Soekarno-Hatt, Jakarta jam 8.00 pagi. Waktu di Indonesia awal sejam dari waktu di Malaysia. Lepas berkenalan ngan Pak Supir kami yang dikenali sebagai Pak Ikin & Pak David, kami terus bertolak menuju ke Bandung.
Tips : Ingatan buat mereka yang baru pertama kali ke sana..kalau ada orang mahu menolong kamu angkat barang...jangan sesekali relakan..kerana lepas dorang tolong angkat beg kamu..dorang akan mintak tips.
Dari Jakarta kami terus ke Bandung yang mengambil masa dalam 2 jam 1/2 ke 3 jam. 
Sebelum check in di hotel. Kami singgah ke Pasar Baru. Actually, Pasar Baru dekat jek ngan hotel kami tapi enggak bisa jalan kaki nanti capekkk....
Hampir 2 jam kami di Pasar Baru. Bila Big Bos No. 2 kata "Jom! balik hotel". Masing-masing buat muka ketat. Proteslah kenunun. "Takpe..esok kita pegi sini lagi"sambung bos. Baru muka senyum balik. Memang kalau dah jadi jutawan sekejap ni..macam-macam nak beli. Takper...esok masih ada.. 
Hotel Aston Braga Bandung
Kami menginap di Hotel Aston Braga bertarafkan 4 bintang. Memang direkomenkan hotel ini buat sesiapa yang mahukan keselesaan dan sangat sesuai buat keluarga yang ramai. 
Lobi hotel di tingkat 1...
Kelainan Hotel Aston Braga Bandung ini, mempunyai lobi di bawah tanah. Selain itu, hotel ini mempunyai mall (ruang shopping) besebelahan je.Dan ada  panggung wayang juga....