13 February 2018

Ais Kepal Milo Viral Kundang

Ais Kepal Milo Viral! Sapa dah cuba angkat tangan ... 

Sebagai peminat tegar milo, haruslah kakak cuba kan ... hehehehe ...

Tak jauh pun mencuba, di Kundang jer. Yang lagi best kedai kakak bespren kakak pulak tu ... untong-untong dapat makan free ... wakakakaka ...

Korang boleh mencuba Ais Kepal Milo Viral di Warong Cidot yang terletak di Kundang , Sungai Buloh.  


Dicilok dr IG kakak Balqis ... 


Akhirnya berjaya kakak mencuba keenakkan Ais Kepal Milo di Warong Cidot. Kepekatan milo yang dicampur susu dan ais kepal ... letak kacang pulak .... perghhhhhhh!!!!

Selain popular dengan Ais Kepal Milo Viral, Warung Cidot turut menyediakan menu seperti ABC, Cendol, Laksa, Mee Rebus & Mee Kari.

Dibuka setiap hari kecuali hari Isnin dari jam 12 tengahari hingga 7 malam (dengar kata waktu perniagaan  dilanjutkan hingga ke jam 10 malam)

Buat peminat tegar Milo, harus cuba Ais Kepal Milo Viral ni.

Korang boleh usya FB Warung Cidot untuk maps dan sebarang info.

P/S : Tengkiu bespren belanjer kite tau :)



6 February 2018

Bercuti di Kuala Terengganu (Part 2)

27.11.2017 - Hari Kedua di Kuala Terengganu

Pagi-pagi hujan masih mencurah di Kuala Terengganu. Memandangkan hotel yang kami tempah tu tak amik pakej breakfast sekali, maka terpaksalah kami cari breakfast kat luar hotel.

Puas pusing-pusing cari kedai makan sekitar hotel. Bayang kedai pun tak nampak. Kedai emas banyaklah ... kekekeke ...

Kakak try google cari kedai makan best di Kuala Terengganu. Jumpa yang paling dekat. Agak glamer jugak kedai makan tu.


Inilah Restoran Mat Binjai yang terletak di Jalan Sulaiman. 


Ruang kedai agak terhad tapi sempoi.


Ishhh bos kakak ni ... cuti-cuti pun ada je yang call cari ... Kami berdua je yang keluar pagi tu. Bagi budak-budak rehat secukupnya takut meragam (macam budak kecik anak-anak akak tu ... huhuhhu)


Di Restoran Mat Binjai ni, kami cuba roti canai jer. Kakak kalau berjalan (lagi-lagi nak shopping) memang tak lalu makan pagi ... hehehehe ... so kita try roti canai dia yang memang sedap giler kot. Kari cicah tupun sedap giler. Teringat-ingat sampai sekarang.


Lepas hantar sarapan kat anak-anak, kami berdua terus ke Pasar Payang. Laluan ni dari hotel menuju ke Pasar Payang. Jalan kaki pun boleh tapi tak koser teman. Dari luaran nampak berseri-seri Pasar payang ni. Tak menyabar nak masuk Pasar Payang. Member ada citer camne dalam Pasar Payang tu tapi kakak tak dapat imaginekan ... hehehehe ...


Korang bayangkan Pasar Payang ni lebih kurang macam UTC Keramat jer. Ada 3 tingkat. Kebanyakan barangan yang dijual ialah kain batik, sutera batik, kaftan batik, toto, keropok, losong dan macam-macam lagi.


Baju kaftan batik ni berlambak kat Pasar Payang. Nasib baik kakak tak keje gomen, kalau tak dah beli 2-3 pasang kain batik tu.


Yang ni di tingkat bawah sekali. Macam-macam jenis keropok korang akan nampak. Weeiii giler kakak dalam tu ... rasa nak borong semua ... 


Mencari buahtangan untuk orang kampung ... hehehehe


Kalau dah nama Suamiku Tukang Masak ... memang tempat feveret dialah ...


Sapa nak cari rempah ratus ready made leh pi kedai Pok Leh & Kak Lah Rempah. 3 peket RM10 jer.


Cari oleh-ole untuk gelpren & boipren kita plak ...


Yeyyy!!! Inilah tujuan utama kakak mahu ke Pasar Payang :)

Kakak beli toto cap Narita tu RM50 dari harga RM65. Murah ke? Entah? Murahlahkan banding kat Sungai Buloh ...


Cubaan Makcik cuba mengepow Abang Kembong lagi. Mana cukup toto tu satu bang .... hehehehe


Akhirnya puas hati kakak dapat beli toto 2 bijik. Rasa macam tak cukup plak ... hehehe ...

Abang Kembong kata belilah lagi 2  .... tapi kena adjust barang dalam kereta dululah ... Sapa suruh tak bawak lori ... kekekeke ...

Setelah berpuas hari pabila barang dah dapat, mohlah kita pulang ...

Sebelum pulang ke Sungai Buloh, nak singgah beli keropok losong pulak. Hasil google dan waze kami sampai di perkampungan losong.


Kami memilih kedai Keropok Losong Adik Beradik (hasil google). 


Kedai Keropok Losong Adik Beradik ni tepi jalan jer. Macam-macam ada jual.


Satu peket losong tu berharga RM5. 

Rupanya ada orang bagi tips kalau nak beli keropok losong. Seeloknya tak beli ketika musim hujan kerana proses pembuatannya kurang sedap. 


Dah dapat keropok losong, Abang Kembong nak cari satar pulak. Puas tanya merata tapi semua takde dan habis stok ... huhuhhu ... takde rezeki nak makan satar Kuala Terengganu nampaknya. Tapi kami try losong cheese di kedai Paksu Keropok Lekor. Sedapnya makan panas-panas.

Bila bawak balik nak goreng, rasa dah tak sama .. huhuhu. Betullah tips yang makcik kakak bagi tu. Musim hujan takyah beli losong bebanyak.


nilah rupanya bonet kereta kakak ... kemain padat. Nasib baik tak tambah beli toto lagi 2. Memang tak muat ... next time kena bawak lori pulak ... kekekeke ...


Sebelum meneruskan perjalanan pulang, kami singgah makan petang di Restoran Basir di Kampung Durian Burung (boleh google). Tupun Yaya (chambeering) yang rekomenkan. Memang kedai tu banyak lauk dan sedap. Paling win budu dia ... hehehehe ...

Alhamdulillah, sepanjang perjalanan balik tak hujan pun sampailah ke Sungai Buloh. Pengalaman manis yang sukar dilupakan walaupun sekejap. Abang Kembong dah bagi hint nak repeat pi Kuala Terengganu lagi sebab tak sempat bawak bini dia pi buaian tepi laut.

Kekekekeke ... disebabkan masa kitaorang pegi tu ribut baru melanda Pantai Burok, kami taknak amik risiko pi sana sebab takutlah kan. Takpelah bang ... tak dapat bawak saya naik buaian kat Pantai Burok ... bawak main buaian kat Lombok pun ok gak .... hehehehehe.

Sekian. Next entri travelog Janda Baik pulak ...


5 February 2018

Bercuti di Kuala Terengganu (Part 1)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera bloggerian ...

Bertabahlah korang baca maraton trip kakak ye ...

Dah alang-alang sampai Cherating, niat kami nak terus ke Kuala Terengganu pulak. Pada awalnya kami hampir batalkan percutian ke Kuala Terengganu memandangkan sana musim hujan kan. Tapi kami tawakal jer lagipun hotel dah bayar. Alhamdulillah dipermudahkan.

Ini merupakan kali pertama kakak sekeluarga sampai ke Kuala Terengganu. Maka lengkaplah 12 negeri di Malaysia kakak jejak. Tinggal Sabah dan Sarawak je belum. InsyaAllah jika ada rezeki.

Nasiblah Abang Kembong sudi bawak bini dia ke sana jugakkan. Memang senyum sampai ke telingalah. Tapi sebelum sampai tu ... punyalah berzikir dalam hati sepanjang perjalanan. Mana tak berzikir, dengan cuaca tak menentu pastu sepanjang jalan penuh kelapa sawit. Jenuhlah menung dalam kereta nak sampai ke LPT2. Sepanjang perjalanan di LPT 2 tu ... hujan turun lebat selebatnya. 

Akhirnya bertolak dari jam 12.30 tengahari dari Cherating sampai ke bandar Kuala Terengganu lebih kurang jam 3.30 petang.

Sampai je bandar Kuala Terengganu, benda pertama kakak usya mestilah Pasar Payang .... hahahaha. Itulah tujuan utama kakak nak pi Kuala Terengganu.


Nilah Pasar Payang rupanya. Jumpa masa pusing-pusing cari hotel. Nampaknya tak sempat nak singgah Pasar Payang petang sebab tutup pukul 6.00 petang.


Di Kuala Terengganu, kami menginap di Hotel Grand Puteri. Hotel ni terletak tengah-tengah bandar. Tak jauh dari Pasar Payang. Nampak permainan kakak??? kekekeke ... 

Satu malam bilik standard di hotel Grand Puteri ni berharga RM155.00. Ada kolam tapi tak sempat nak mandi pun sebab sepanjang hari hujan. 

Kami check in dan letak barang dulu. Kemudian keluar balik nak cari kedai makan. Anak bujang dah mengamok kelaparan :)

Memandangkan hari makin petang, Abang Kembong terus bawak kami ke Masjid Kristal Kuala Terengganu. Bini nak sangat pegi kan ...

Cuaca haritu memang tak cantik. Kakak dah berangan nak possing pakai jubah yang mak ajah beli kat Mekah ritu nampaknya tinggal angan-angan.

Kakak bayangkan Masjid Kristal ni macam kawasan di Putrajaya tu. Bila ikut waze, dia bawak jalan kampung yang macam tak percaya ... betul ke ni jalan nak pi Masjid Kristal? Rupanya memang betul.

Kawasan masjid ni pun agak terpencil. Dari jakun jadi seram plak ... hehehehe ...


Di hadapan Masjid Kristal Terengganu


Masa ni hujan renyai-renyai ...


Nak masuk ke dalam keadaan tidak mengizinkan. Possing celah-celah masjid jelah ...


Cantik dan kagum.


Anak bujang angkat ni jelah yang sudi bergambar. Yang bujang sorang lagi memang tak layan ...


Yang ni dibahagian taman. Nak dijadikan cerita part nak bergambar ni memakan masa jugak. Sampai mengamok anak bujang kakak sebab dah kelaparan ... 

Mana taknya ... baru amik sekeping gambar ... hujan turun terus lari ke kereta. Bila benti ... sambung balik possing ... gigih kan? Bukan selalu sampai pun ...



Gigih lagi possing walaupun hujan mula turun balik ...


Last sebelum hujan turun makin lebat ... hehehehe ...



Akhirnya jumpa jugak kedai makan. Lain yang dicari lain yang jumpa. Tapi lupa nama kedai sebab dah lapar sangat. Memang sedap dan murah.

Lepas je makan, kami terus pulang ke hotel. Malam tu tak keluar pun. Lepak-lepak je dalam bilik sebab kat luar hujan jer.

Tak sabar nak tunggu esok :) Nak pi Pasar Payang ... hehehehe ... 

29 January 2018

Trip Cherating 2017 (Last)

Sekejap jer dah 3 hari kami berada di Cherating. 

Sebelum balik, kami buat sessi pembahagian hadiah-hadiah dan exchange gifts. Sepatutnya petang semalam tapi keadaan tidak mengizinkan.


Jenuh memanggil bebudak ni nak ambil hadiah bila dah berendam dalam kolam ...


Yang remaja ni pun sama ... dah syok berendam sampai tak heran hadiah ...



Mak Bapak gak yang setia tadah terima hadiah ... hehehehe


Get ready untuk Exchange Gifts ... bukan dapat angpow tau ...











Habis sudah acara pertukaran hadiah memasing. Untonglah sapa dapat tupperware kakak tu .... Sessi pembahagian hadiah-hadiah sukan plak berlangsung ...


Kakak belanjer lagi gambar lompat si katak lompat :)


Berakhir sudah percutian Geng Copy Paste untuk 2017. Ada yang mahu menuju ke Chukai. Ada yang mahu singgah makan Durian. Ada yang mengajak makan ikan patin.

Kakak pulak mahu ke Kuala Terengganu .... hehehehehe ....

Terima kasih pada semua GCP atas kenangan indah yang sukar nak moveon ni ... panjang umur, murah rezeki bertemu lagi kita nanti ...