15 January 2018

Short Vacation ke Jakarta 2017 (Part 1)

Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru (masih belum terlambat kan … hehehe) Semoga 2018 memberi kesejahteraan dan kemurahan rezeki buat semua insan. 

Citer pasal rezeki, Akak Kembang nak share story mory rezeki yang kakak dapat sepanjang 2017.

Rezeki Allah sapa nak duga kan. Jika tidak kerana rezeki, tak dapatlah Akak Kembang nak terbang ke Jakarta buat kali ke 4 (kot).

Kali ini ke Jakarta cuma 2 hari 2 malam (6 - 8 Oktober 2017). Kali ini juga tanpa tour guide. Jadi tour guide sendiri jer ...


Bertolak petang jumaat. Tu sebab 2 hari 2 malam je ...hehehe. Kali kedua merasa naik KLM. Alhamdulillah. Merasalah di layan oleh pramugari/pramugara Belanda walaupun kertu ...

Sampai di Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta lewat jam 8 malam. Dari aiport ke hotel kami menaiki teksi silver bird (adik badik Blue Bird). Tambang teksi MPV ke Hotel AOne ialah rp 300,000 (RM95.00). Boleh muat 6-7 orang.

Tips naik teksi di Jakarta : Kalau korang ada line internet boleh jer booking Grab atau Uber sebab lebih murah dari teksi kat airport tu. Airport Jakarta takde internet ... huhuhu. Nak beli kartu simkad kat airport Jakarta boleh jer tapi harga 2 kali gandalah.


Kali ni kakak tidur Hotel AOne. Hotel ni kat Jalan Wahid Hasyim. Memang strategik sangat sebab dekat dengan tempat lepak. Berlambak tempat lepak. Boleh jalan kaki atau naik je bajai tu. Naik teksi pun boleh tapi tak berbaloi ... sebab dekat sangat ...


Bilik kakak ...


Not bad ... cantik dan selesa tapi ekon rosak. Takde hal sebab kakak tak suka sejuk ... huhuhuhu

 toilet pun ok


Benda wajib beli. Beli kat kedai runcit depan hotel jer. 75,000 rupiah jer, boleh tahan seminggu.


Ruang breakfast di AOne Hotel. Boleh tahan. Pelbagai variasi makanan.


Lepas sarapan boleh terus terjun. Walaupun kolam comel jer bolehlah buat basah-basah badan ... hehehehe ...


Kakak tumpang jual jamu ya .... eh!

Hari pertama di Jakarta haruslah tuju tempat shopping kan. Padahal niat dari Malaysia enggak mahu nyopping. Bila dah sampai ... rindu plak nak jumpa kengkawan bisnes ... hehehehe. Kami pi Mangga 2 dulu. 


Member jumpa kedai parfume. Kakak terjebak beli gak ... hehehe. 


Kalau korang cari kedai parfume di Mangga Dua boleh cari Rich Perfurmery. Tingkat berapa jangan tanya sebab sudah lupa. Tanya jer peniaga kat situ. Kedai ni satu je kedai minyak wangi.  

Dari Mangga Dua, kami ke Tanah Abang naik Grab Car jugak. 

Disebabkan macet dan takut tidak sempat sampai hotel jam 5.30 petang, kakak putuskan jalan kaki je dari Tanah Abang ke hotel. Lebih kurang 25 minit jugaklah berjalan. Tapi tak rasa penat sebab dapat lihat banyak benda.


Jalan di Jakarta memang macet selalu. Jika dulu orang Jakarta kata hari minggu tak jem sebab semua turun ke Bandung tapi tidak kini semuanya macet.


Banyak je bajai area situ. Korang boleh naik tapi kena pandai bargain harga. Kadang harga dorang lagi melampau dari harga teksi atau Grab Car.


Malamnya pula, kami mau mencoba seafood di tempat lain. Dah 2-3 kali try seafood Bandar D'Jakarta. Kali ni  kami cuba seafood Pondok Laguna.  


 Macam-macam pilihan masakan ada. Ini baru sebahagian.


Ikan terbang pun adooo ...


Balik ke hotel terus pengan. Sambil tu jumpa teman angkat di Jakarta ... hehehehe ...

No comments:

Post a Comment