16 January 2018

Short Vacation ke Jakarta 2017 (Part 2)

Hari kedua di Jakarta. 

Memandangkan percutian kali ini lebih kepada sukatilanak .... pagi-pagi sebelum terbang pulang malam kang, aku nak bawak sahabat merpati 2 sejoli aku ni melawat tugu kebesaran bandar Jakarta, Tugu Monas. 


Banyak kali daku nak pahamkan "Hari Ini Bayar Besok Baru Ngutang". Korang paham tak?


Nampak Starbucks Coffee, memang dah dekat lah tu ngan hotel AOne.


Belanjer sekeping ... :)


Sekeping sahabat kakak yang jadi bodyguard kat sana .... hehehehehe ... laki bini dok rajin melayan aku berbelanja ....


Kami naik bajai untuk ke Tugu Monas. 20,000 ribu rupiah jer (lebih kurang 6 hengget). Kena pandai tawar menawar tau sebab dorang sukatimakbapak jer bagi rege. Supir bajai ni plak peramah kemain. Pernah datang Malaysia katanya ... 


2010 vs 2017
Bezanya ... dulu pinggang still cam kerengga sekarang??? cam anak gajah ... huhuhu


so suitttt ...


Banyak kali try & error ni je jadinya nak cuit tugu emas tu ...


Jumpa lagi Jakarta. Tak taulah tahun bila nak sampai. Entah2 tahun depan kot ... eh!


Aiport Jakarta ni best. Besar dan banyak tempat makan. Tapi kalau nak beli souviner memang agak mahal dikit kat sini. Takat nak habiskan duit-duit rupiah tu ok jer.

Oh! Ingat ye ... kalau naik penerbangan KLM,  bagasi yang dibenarkan hanya satu beg sahaja. Pandai-pandailah nak susun beg camne ek.

Untuk yang pertama kali ke Jakarta, elok sangat jalan sendiri sebab kalau amik tour guide pun rugi je jika korang setakat nak shopping pastu pusing Jakarta jer. Kena usaha lebih sikit google sana sini lah. Transport lebih afdal korang naik teksi, Uber, Grab Car atau bajai jer. Application Uber & Grab Car tu automatik bertukar bila korang sampai Jakarta. So, jangan risau sangat macam kakak risau ek.

Tips : Bayaran Grab & Uber di Jakarta tidaklah mahal. Lebih kurang harga rp15,000-30,000 jer. Kalau naik ramai lagi murah. 

No comments:

Post a Comment