12 April 2018

TRAVELOG : JALAN-JALAN BANDUNG LAGI (Part 6)

Selain Dusun Bambu dan Floating Market, Tempat Menarik di Bandung yang patut korang lawati ialah Farm House Lembang.

Bagusnya supir kami yang mengatur perjalanan harini. Dari Dusun Bambu ke Floating Market dan akhir sekali ke Farm House Lembang. Semua satu jalan.

Oleh itu, kakak nasihatkan korang jika nak ke 3 Tempat Menarik di Bandung ni kenalah gerak dari kota Bandung seawal pagi kerana disini jam 5 sudah mulai gelap. Takut gambar gelap ... hahahaha ...


FARM HOUSE LEMBANG

Farm House Lembang ni ala-ala perkampungan Hobbit di Eropah (orang kerdil). Suasana disini nyaman sekali. Tidak begitu ramai pengunjung. Mungkin hari bekerja.


Bagusnya tempat lawatan kami, setiap kali melawat pasti dapat air free :) Jangan buang kupon nanti boleh redeem susu Lembang.

Disebelah kanan anda tempat parkir kereta. Disebelah kiri anda laluan masuk ke perkampungan Hobbit. Gerai-gerai tu menjual cenderahati.

Laluan masuk ke perkampungan Hobbit.

saya suka :)


Tak muatlah kalau kakak nak bobok ni ...


Comel betul rumah-rumah hobbit ni ...


Nak main masak-masak ke dik ...


Kakak sukalah dapur kayu camni ...

Cik Ton dan menantu 


Sapa tak amik gambar kat sini memang rugi ... 


Makcik-makcik aku risau masa anak-anak buah dia bergambar kat sini. Mana tak risau ko jenguk kebelakang ada gaung belakang tu ... hehehehehe ...

Love :)


Jangan lupa masuk ke dalam muzium Hobbit. 


Aku syak sejenis muzium yang mana hobbit ni kerja kot ... kekekeke ...


Pandai budak jaga rumah Hobbit ni ambik gambar kakak ... flawless angat (padahal ...)

Merasa jugak kakak pepeling cam rumah mat salleh ... kekekeke ...


Jemput makan ....


Tercari-cari gak orang kerdil kat sini ... takde rumah agaknya ... ngeee




Kakak tersuka plak pintu pattern camni ... mana nak dapat ek ?


Alahai ayunya kazen kakak ni ...


Kalaulah boleh masuk ke dalam ... entah muat ke idak kakak ni kan ...


Matahari takde lampu pun jadilah kan ...


Akhirnya impian menjadi kenyataan. Gambar kenang-kenangan di hadapan rumah Hobbit (yeke). Tapi kalau dapat pi New Zealand lagi syok kan (amin)
Cik Kam pun ado kat sini ... segar bugar



Jangan lupa redeem susu korang. Ada perisa asli, coklat & strawberi. Rupanya kupon tu boleh pilih samada mahu ditukar minuman atau makanan. Dah balik Malaysia baru ku perasan ... huhuhu

Kalau korang nak bergaya dengan kostum ala-ala gadis eropah boleh sewa baju di situ (harga lupa). Kakak tak sewa pun sebab kejar masa terang. Kekekeke ... kang dah gelap tak lawa plak gambor J

Sebenarnya ada beberapa tempat yang kakak tak sempat nak melawat memandangkan ada agenda lain selepas ni (takpe ... pegi lagi ...)

Harga tiket masuk ke Farm House Lembang ialah Rp 25,000 dan parking mobil ialah Rp 10,000.

Waktu operasi dari jam 9.00 pagi hingga 9.00 malam (jika weekend hingga jam 11.00 malam)

JALAN RIAU

Dari Farm House Susu Lembang, Mas Igol bawak kami ke kedai jual pisang salai . Sambil beli kami boleh rasa semua makanan di situ ... manyak untonggggg .... hehehehe ...



Kakak beli pisang cheese jer. Ingatkan nak borong banyak, sekali tengok packaging ... susah nak bawak balik dan jaga ni ... kakak belilah 5 peket jer untuk mak abah.

Lepas borong pisang cheese, kami terus ke Factory Outlet Jalan Riau. Ada Heritage, Rumah Tas, Secret dan macam-macam factory outlet lah. Larat dengan tak larat je korang nak singgah.


Tujuan lain ke Jalan Riau ialah menunaikan hajat adik kecik kakak ni ... masa pergi dulu kakak tak bagi dia makan aiskrim durian tepi jalan ... kekekeke ...


Tapi kakak tetap suka aiskrim durian depan Secret tu ... yang ni kureng skit ... hehehehe ...

Jomlah pulang ...

Baca Juga : Floating Market

No comments:

Post a Comment